Motorul este, pentru tractor, la fel ca pentru orice altă maşinărie agricolă, “inima” acesteia, fără de care funcţionarea nu ar fi posibilă. Din fericire, există magazine specializate în mediul online, dar şi magazine fizice în care se vând piese pentru tractoare, cu precădere piese pentru motorul acestor echipamente, fără de care nu ar fi posibilă agricultura modernă. Dicor Parts pune la dispoziţia clienţilor o gamă foarte variată de piese pentru maşini agricole, de calitate, accesibile ca şi preţ şi foarte eficiente.
Tractoarele sunt utilaje agricole folosite cu precădere în agricultură modernă, dar şi în alte scopuri. Fermierii care îşi doresc profit, care îşi doresc o recoltă bună fără a apela mereu la un specialist sau la o companie ce deţine un parc de maşini agricole pot înveşti ei înşişi în tractoare şi se pot califica pentru a folosi acest utilaj. De asemenea, agricultorii trebuie să fie pregătiţi pentru orice situaţie neprevăzută, cum ar fi defectarea motorului. La tractoare, defecţiunile apar mai des decât cred utilizatorii, pentru că aceste utilaje lucrează în mediul “brut”. De aceea, este important ca agricultorii să ştie de unde să cumpere piesele pentru utilaje agricole şi cu ce sumă să fie pregătiţi.
Motoarele tractoarelor – caracteristici şi performante
Cele mai citite articole
Până în anii 1920, motoarele care s-au aplicat tractoarelor erau cu aprindere prin scânteie, de aceea, combustibilul folosit de agricultori era benzina sau kerosenul. Ulterior, au început să se folosească motoarele Diesel sau semidiesel. Primul tractor din Europa cu motor Diesel în 2 timpi a fost tractorul Cassani, în 1931 apărând şi motorul Diesel în 4 timpi, instalat de Caterpillar.
Tractoarele moderne folosesc exclusiv motoare Diesel sau care funcţionează bazându-se pe acest ciclu, cele din urmă fiind alimentate cu motorină. De aceea, este foarte importantă cunoaşterea motorului tractorului şi a componentelor sale, această cunoaştere reprezentând un avantaj pentru cei care manevrează utilajul. Cunoaşterea elementelor mecanice ale tractorului şi ale modului de funcţionare sau la ce folosesc îi face pe utilizatori să înţeleagă ce motor este mai bun pentru necesităţile lor şi cum poate fi folosit în mod adecvat, astfel încât să se poată preveni defectarea lui sau să existe posibilitatea reparării.
Componentele principale ale motorului unui tractor
Cele mai importante componente ale motorului tractorului ce se pot defecta şi necesită schimbate cu piese noi din oferta magazinelor online specializate sunt:
- cilindrul sau monoblocul care reprezintă corpul motorului tractorului şi conţine locaşurile pe care alunecă pistoanele, cavităţile pentru sistemul de răcire şi elementele ce permit conectarea corectă cu alte componente cum ar fi baia de ulei sau chiulasa. Cilindrul este responsabil pentru conectarea acestuia cu dispozitive de alimentare sau de răcire;
- capul motorului, ce închide monoblocul în partea de sus şi garantează etanşeitatea adecvată a întregului motor;
- pistonul, care alunecă în cilindru şi se deplasează pe verticală astfel încât să permită mişcarea tijei de legătură ce porneşte arborele cotit;
- biela, care transmite mişcarea generată de pistoanele arborelui cotit când arderea este completă, coborând în mod rapid;
- arborele cotit, conectat la monobloc şi care primeşte mişcarea generată de pistoane în sus şi în jos;
- volanta, un element ce asigură regularitatea mişcării de rotaţie a arborelui cotit pentru fiecare ciclu motor;
- baia de ulei, ce conţine uleiul care lubrifiază şi răceşte motorul, supus supraîncălzirii datorită vitezei mari de funcţionare şi a fricţiunilor create în mişcare diferitelor piese şi componente;
- arborele de distribute, conectat la arborele motorului prin lanţ sau centura dinţată, ce se roteşte pentru a deschide şi a închide la momentul potrivit supapele de aspiraţie şi de evacuare.