Chiar dacă grăsimile sunt asociate de cele mai multe ori cu efecte negative asupra sănătății, adevărul este că organismul are totuși nevoie de ele în cantități mici pentru a funcționa corespunzător.
Una dintre grăsimile polisaturate care pot ajuta sănătatea generală este omega 3, un tip de grăsime care nu poate fi produsă de către organism [1].
Ce sunt acizii grași omega 3?
Omega 3 este o familie de acizi grași care au un rol important în organism și care pot oferi anumite beneficii. Întrucât aceștia nu pot fi produși de către corp, obținerea lor trebuie să se realizeze prin aport alimentar.
Cele mai importante tipuri de acizi grași omega trei includ:
- Acidul alfa-linoleic – confundat deseori cu acidul alfa-lipoic, acidul afla-linoleic este un tip de acid gras omega 3 găsit în plante, care poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară [2].
- DHA sau acidul docosahexaeonic – un alt tip de acid gras omega 3, care poate fi obținut din pește precum somonul, din alge sau din suplimente cu ulei de pește [3].
- Acidul elcosapentaenoic sau EPA – al treilea tip comun de acid gras omega 3, care poate fi obținut din produse animale, din pește sau din suplimente. Chiar dacă studiile realizate de-a lungul timpului au oferit rezultate mixte, este posibil că acești acizi să aibă un rol în gestionarea depresiei, artritei reumatoide și a bolilor cardiace [4].
Ceea ce face ca acizii grași omega 3 să fie atât de speciali și de necesari este faptul că aceștia reprezintă o parte importantă din membrana celulelor, având astfel un efect asupra funcțiilor acestora. Mai mult decât atât, aceștia contribuie la producerea anumitor hormoni care controlează coagularea, inflamația, alături de procesul de contracție și de relaxare a vaselor de sânge [5].
Află în continuare mai multe despre omega 3, beneficii și contraindicații, pentru a fi mai bine informat despre acești acizi grași!
Beneficiile acizilor grași omega 3
Pe lângă rolurile menționate mai sus, acizii grași omega 3 au fost asociați și cu alte beneficii. Ce trebuie menționat însă, este faptul că nu există până în acest moment suficiente dovezi științifice care să confirme aceste avantaje, motiv pentru care trebuie discutat cu medicul specialist înainte de a începe suplimentarea acestor acizi.
Câteva potențialele beneficii ale acizilor grasi omega 3 includ:
Reducerea inflamației din organism
Cele mai citite articole
Este posibil ca DHA și EPA să reducă inflamația din organism. Întrucât procesul de inflamare este asociat cu numeroase afecțiuni cardiovasculare, reducerea inflamației poate reprezenta unul dintre motivele pentru care omega 3 este considerat un compus benefic sănătății cardiace.
Mai mult decât atât, unele persoane cu artrită reumatoidă au prezentat anumite beneficii după consumul suplimentelor cu ulei de pește, însă aceste beneficii nu au fost atât de evidente în rândul persoanelor cu astm sau boală inflamatorie intestinală [6].
Potențiala reducere a riscului de infarct miocardic
Este posibil ca suplimentele cu omega 3 să reducă riscul de dezvoltare a infarctului miocardic, însă legătură dintre aceste suplimente și problemele cardiovasculare nu este prea evidentă.
Aceleași rezultate mixte au fost obținute și în ceea ce privește reducerea nivelului de trigliceride, cantitatea ridicată a acestor grăsimi fiind asociată cu creșterea riscului de boli cardiovasculare [6].
Contraindicații omega 3
Chiar dacă acizii grași omega 3 sunt în general siguri atunci când sunt consumați în dozele recomandate, exista însă anumite contraindicații și efecte secundare cum ar fi:
- durere de cap;
- arsuri la stomac;
- scaune diareice;
- greață [7].
Aportul unei doze mai mari de ulei de pește poate crește riscul de sângerare, motiv pentru care aceste suplimente sunt contraindicate persoanelor care au probleme de coagulare sau care iau tratament cu anticoagulante [6].
Chiar dacă omega 3 poate avea anumite beneficii, este recomandat să discuți în prealabil cu medicul de familie dacă dorești să crești aportul acestor grăsimi, mai ales dacă suferi deja de anumite afecțiuni sau dacă ai un plan terapeutic stabilit!
Referințe:
- NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/different-fats-nutrition/. Data accesării: 12.03.2023
- “Alpha-Linolenic Acid.” Mount Sinai Health System, www.mountsinai.org/health-library/supplement/alpha-linolenic-acid. Data accesării: 12.03.2023
- “Docosahexaenoic Acid (DHA).” Mount Sinai Health System, www.mountsinai.org/health-library/supplement/docosahexaenoic-acid-dha. Data accesării: 12.03.2023
- “Eicosapentaenoic Acid (EPA).” Mount Sinai Health System, www.mountsinai.org/health-library/supplement/eicosapentaenoic-acid-epa. Data accesării: 12.03.2023
- “Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution.” The Nutrition Source, Harvard, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/. Data accesării: 12.03.2023
- “Omega-3 Fatty Acids: Benefits and Risks.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/325179. Data accesării: 12.03.2023
- “Omega-3 Fish Oil Supplements: Benefits, Side Effects, and Uses.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/omega-3-fish-oil-supplements-for-high-blood-pressure. Data accesării: 12.03.2023