Amenajarea camerei bebelușului este o adevărată plăcere pentru părinți, la fel și pregătirea pentru naștere și cumpărarea primelor haine. Cu toate acestea, alegerea mobilierului și accesoriilor, precum și amplasarea lor, se dovedește uneori a fi o adevărată durere de cap! Însă pentru a le veni în ajutor, specialiştii în domeniu le oferă părinţilor câteva sfaturi, pentru a crea o cameră pentru bebeluși practică, astfel încât micuțul să se simtă confortabil.
Alege locaţia pătuţului
Pătuţul reprezintă una dintre cele mai importante piese de mobilier din cameră. Dacă alegerea camerei în sine este importantă (ar trebui să fie amplasată, dacă este posibil, într-o parte liniștită a casei și, de preferință, cu vedere la o grădină, nu la stradă), aceea a locației pătuţului rămâne esențială pentru bunăstarea cel mic.
Care este locul perfect?
Trebuie evitată aşezarea pătuţului sub o fereastră: lumina ar putea interfera cu somnul său, la fel şi zgomotele exterioare, dacă este o casă orientată spre stradă. De asemenea, patul trebuie așezat cu fața spre ușă, astfel încât micuțul să poată vedea cine intră în cameră. Trebuie evitată amplasarea în nişe sau colțuri prea înguste care pot deveni rapid apăsătoare pentru bebeluș. Se recomanda aşezarea acestuia pe unul dintre pereții camerei şi se va alege un model de pătuţ care să îi permită bebelușului explorarea mediului.
Nu supraaglomera camera bebeluşului!
Cele mai citite articole
Crearea unei camere pentru bebeluși este mai presus de toate o chestiune de minimalism: nu sunt necesare multe piese de mobilier, jucării de plus, tablouri și alte obiecte de tot felul. În plus față de pătuţ, camera bebelușului trebuie să fie amenajată cu o măsuță pentru schimbarea scutecului, o comodă, un fotoliu pentru mama (folosit pentru a-l îmbrățișa, pentru a-l alăpta) o unitate de depozitare dedicată jucăriilor şi un fotoliu bebe care îl va ajuta pe bebeluş să stea în poziţia de şezut.
Alegerea materialelor naturale
Un alt punct esențial pentru camera bebelușului sunt materialele – acestea trebuie alese cu o atenție deosebită. Părinții sunt din ce în ce mai atenți la alegerea materialelor pentru camera nou-născutului, iar acest lucru este suficient de bun – firmele în domeniu au făcut multe eforturi în ultimii ani pentru a oferi ţesături și mobiliere mai puțin dăunătoare sănătății. Prin urmare, se recomanda alegerea unei vopsele organice pentru pereți și aerisita bine camera timp de câteva săptămâni înainte de sosirea bebelușului. La fel, se poate opta pentru o pardoseală ușor de curățat și non-alergica, precum parchet, linoleum, plută sau bambus.
În ceea ce privește accesoriile, bumbacul organic, este cel mai potrivit pentru pielea sensibilă a bebelușilor: el va fi, prin urmare ales pentru lenjeria de pat, sacii de dormit sau cuverturile de pat. Nu trebuie uitat însă covorul – poate fi din lână sau bumbac – poziţionat în centrul camerei, acesta va încălzi atmosfera şi va întâmpina bebelușul în momentele sale de joacă sau de lectură. În cele din urmă, alegerea mobilierului, preferabil din lemn masiv sau fibre naturale (ratan, trestie etc.) pentru a limita materialele compozite.