În topul celor mai căutate şi mai apreciate fructe exotice de către diabetici se număra fructele de aronia. Acestea au proprietăţi dovedite pentru oamenii sănătoşi, dar şi pentru cei diagnosticaţi cu diabet, fiind folosite în diferite reţete recomandate celor care nu au voie la dulce, dar au poftă de un dulce sănătos.
Pacienţii cu diabet pot să consume şi dulciuri, în ciuda bolii lor, pentru că există varianta dulceţii sănătoase din fructe exotice, fără zahăr, cum ar fi celebra dulceaţă de aronia. Pentru că dulciurile contribuie la producerea hormonului fericirii, diabeticii nu trebuie să le elimine din dietă, pentru că privarea de dulciuri poate fi complicată de depresie pe termen lung.
Alimente permise şi interzise pentru diabetici
Alimentele dulci sunt permise diabeticilor, cu condiţia să nu aibă zahăr şi să fie consumate cu moderaţie. Dulciurile pentru diabetici sunt realizate cu:
· extract de ştevia, un înlocuitor excelent al zahărului, care poate indulci cafeaua, ceaiul sau terciul de cereale;
· îndulcitori artificiali de tip sorbitol, fructoza sau xylitol;
· licorice, un îndulcitor pe bază de plante;
· fructe uscate în cantităţi foarte mici;
· dulceaţă de aronia şi dulciuri produse cu dulceaţă de aronia.
Alimentele dulci interzise includ:
· produsele de patiserie;
Cele mai citite articole
· prăjiturile;
· îngheţată din comerţ;
· fructele foarte dulci, exotice sau nu;
· sucurile din comerţ;
· gemul cu zahăr;
· mierea de albine.
Deserturi delicioase pentru bolnavii de diabet cu gem de aronia, bune la silueta
Diabetul provine de la excesul de zahăr şi nu numai, fapt pentru care zahărul nu este permis sub nicio formă în diabet, în nicio cantitate, oricât de mică. Ceea ce înseamnă că dulciurile gata preparate din comerţ nu sunt deloc recomandate, ci mai degrabă dulciurile produse în casă, cu gem de aronia:
· tort dietetic cu dulceaţă de aronia. Se prepară blatul de tort clasic, subţire, de tip pandişpan, dar se înlocuieşte făină normală, albă, cu cea integrală şi nu se adăugă zahăr, ci un îndulcitor ce permite coacerea până la o anumită temperatură şi se găseşte în comerţ. Se poate insiropa cu sirop de aronia şi se poate completa cu dulceaţă de aronia, iar ornamentele pot fi fructe deloc dulci;
· biscuiţi pentru diabetici cu gem de aronia. Biscuiţii pentru diabetici se prepară ca şi biscuiţii normali de casă, dar se înlocuieşte făină albă cu făină integrală, iar zahărul cu îndulcitor, unt fără grăsime, aditivi şi lactoză şi se formează foarte subţiri, lipindu-se cu o linguriţă de gem de aronia;
· clătite pentru diabetici cu gem de aronia, acestea pot fi pregătite cu lapte cu 0% grăsime şi cu făină integrală şi se umple cu gem de aronia delicios.